کتابی که رفتار مصرف کننده و بحث کالای داخلی را آنالیز می نماید
به گزارش وبلاگ نت قشم لیلا علیزاده ده آبادی: نشست معرفی و آنالیز کتاب رفتار مصرف کننده پیشرفته چهارشنبه (اول دی ماه 1400) با حضور سینا نعمتی زاده (نویسنده)، عباس حیدری (منتقد) و وحیدرضا میرابی (منتقد) در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار گردید.
نعمتی زاده در ابتدای این نشست توضیحاتی را درباره فصول مختلف کتاب ارائه کرد و اضافه نمود: در فصل اول انواع مکاتب بازاریابی و در فصل دوم رفتار مصرف کننده و مدیر بازاریابی آنالیز شده است. فصل سوم به پژوهش درباره مصرف کننده اختصاص یافته و در آن از پارادایم ها صحبت شده و پژوهش های کمی و کیفی مورد آنالیز قرار گرفته است.
او ادامه داد: در فصل چهارم مراحل پردازش اطلاعات بیان می گردد. فصل پنجم به انگیزش مصرف کننده پرداخته و نظریه های مرتبط با انگیزش طرح می گردد. فصل ششم به بحث شخصیت، خود انگاره ها و نقش های مصرف کننده، فصل هفتم به مفهوم رفتار و کارکردهای نگرش و استراتژی های آن و فصل هشتم به ارتباطات و ارتباطات ترغیب کننده و ارتباطات بازاریابی و ... می پردازد.
به گفته نعمتی زاده، فصل نهم فرایند تصمیم گیری مصرف کننده و مدل های تصمیم گیری را مد نظر قرار داده و فصل دهم خرید و رفتار مصرف کننده در آن را تحلیل می نماید.
او با بیان اینکه باید از ابتدا بازار هدف و مصرف کننده ها را تعیین کنیم توضیح داد: در فصل یازدهم رضایت مندی بعد از خرید، وفاداری به برند و ...؛ در فصل دوازدهم تاثیرهای گروه بر رفتارهای مصرف کننده، در فصل سیزدهم واحد خانواده در فرایند تصمیم گیری، در فصل چهاردهم فرهنگ و رفتار مصرف کننده، در فصل پانزدهم مصرف کنندگان و خرده فرهنگ ها، در فصل شانزدهم جامعه مصرفی، در فصل هفدهم مصرف کالای ایرانی، در فصل هجدهم روانشناسی فرهنگ مصرف کننده و در فصل نوزدهم هیجان و منطق در رفتار مصرف کننده مورد آنالیز قرار می گیرد.
نعمتی زاده درباره انگیزه خود از کتاب توضیح داد: من دنبال کتابی بودم که بتواند سرفصل های دوره دکتری را پوشش دهد چون این یکی از دروس اصلی دکتری مدریت بازاریابی است. از سوی دیگر می خواستم دانشجویی که می خواهد برای دوره دکتری آزمون دهد از این سرفصل ها استفاده کند. بعلاوه می خواستم یک نگاه تاریخی و فلسفی در کتاب داشته باشیم.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه بحث رفتار مصرف کننده بسیار نو است و شاید 30 سال باشد که مباحثش مطرح است یادآور شد: شاید در زمانه ای که ما دوره دکتری داشتیم این درس نبود اما اکنون یک درس تخصصی است. ما سعی کردیم در این اثر به صورت بومی رفتار مصرف کننده و بحث کالای داخلی را آنالیز کنیم.
او گفت: من کوشش کردم که این اثری باشد که بیشتر برای دانشجوی دکتری قابل استفاده باشد به همین علت ترتیب و توالی دقیقی ندارد. البته شاید در تنو چاپ لازم باشد فصول دیگری اضافه گردد.
نعمتی زاده در سرانجام گفت: درباره فروش مجازی و آنلاین ممکن است گفته گردد که آواتار من خرید کند و برای من ارسال گردد. اما باز پشت این آواتار هم انسان و رفتار آن است. ممکن است در روش ها و تکنیک ها تفاوت ایجاد گردد اما رفتار مصرف کننده رفتار انسان است. بنابراین مدیریت بازاریابی باید رفتار مصرف کننده را تحلیل کند. حتی اینکه چرا مصرف کننده یک رفتاری را کنار گذاشته است باید دلایلش آنالیز گردد. بنابراین باید دید در فکر و نگرش او چه رخ می دهد؟ از همین منظر است که مدیریت بازاریابی و آنالیز رفتار مصرف کننده اهمیت دارد.
میرابی نیز در ادامه این نشست درباره این کتاب نکاتی را عنوان نمود و گفت: فصل هشتم کتاب به نوعی تکرار شده و گردآوری مطالب منسجم نبوده است. در فصل خرید هم بیشتر مطلب روی فروش است تا خرید. بعلاوه در فصل دهم به خرید پرداخته شده اما باز فروش مورد آنالیز قرار گرفته است. در فصل دوازدهم هم باز بعضی از مطالب تکراری دیده می گردد.
حیدری نیز درباره این کتاب عنوان نمود: ما دانشجویان دکترا را الزام به یادگیری زبان خراجی می کنیم اما این کتاب که منبعی برای دکتری است در این زمینه کارایی ندارد. این اثر بسیار خوبی است اما لیست نمایه موضوعی و اعلام ندارد. بعلاوه در قسمت تفسیری تجربه زیسته زندگی به درستی اشاره نشده است. پارادایم انتقادی در کتاب آنالیز شده اما بیشتر به مارکس، فوکو و کانت پرداخته شده اما به لحاظ تبارشناسی به خوبی مورد آنالیز قرار نگرفته است.
حیدری ادامه داد: در صفحه 133 به پارادایم ها اشاره شده که احتیاج به واکاوی بیشتری دارد. در صفحه 137 باید به تفاوت منفی گرایی با اشتباه توجه گردد چون با هم فرق می نماید. در فصل سوم باز به پارادایم ها اشاره شده در حالی که در فصل یک این مطالب بیان شده است.
این محقق بازاریابی گفت: در کتاب اشاره به پژوهش های کمی و کیفی شده در حالیکه اساسا این سوال طرح است که آیا ضروری است در آنالیز رفتار مصرف کننده این مطالب مورد آنالیز قرار گیرد. در فصل نهم هم بهتر است به تفاوت مساله و مشکل اشاره گردد.
حیدری در سرانجام گفت: به هر حال این کتاب در مقایسه با آثار مشابه سلیس تر و روان تر مطالب را برای مخاطب توضیح داده است.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران