این شیرینی مزه زندگی می دهد!

به گزارش وبلاگ نت قشم، بِژی بِرساق نام یکی از شیرینی های محلی ایلام است، که معنای زندگی و حیات می دهد و معمولا در بیشتر خانه ها چه شهری و چه روستایی در مناسبت های مختلف پخته می گردد.

این شیرینی مزه زندگی می دهد!

وبلاگ نت قشم : بِژی بِرساق یکی از شیرینی های محلی استان ایلام است و ریشه اسمی این شیرینی در فرهنگ و زبان کردی در منطقه ها مختلف و گویش های متفاوت کردی به دو بخش تقسیم می گردد؛ بژی که به معنای زیستن است و به علت مقوی بودن مواد تشکیل دهندۀ این شیرینی و استفاده غذایی از آن در مسافرت ها و کوچ عشایری و خاصیت انرژی زایی، از اصطلاح بژی یعنی زیستن و زنده ماندن استفاده شده است است. بخش دوم نام این شیرینی محلی برساق است به معنای برشته شده، یعنی چیزی که خوب برشته می گردد و به رنگ طلایی درمی آید. در واقع بژی برساق به معنای شیرینی محلی است که با برشته شدن حیات می دهد.

مواد اولیه بژی برساق مخلوط آرد و آب جوش و یا شیر به اضافه تخم مرغ به همراه چاشنی های زیره، رازیانه، زردچوبه، زعفران، دارچین و مقداری نمک است. طرز تهیه خمیر این شیرینی روش خاصی دارد، ابتدا خمیر را با شیر و مقداری آب و روغن ورز می دهند تا جایی که به دست نچسبد. البته استفاده از روغن مایع به ویژه روغن حیوانی محلی در تهیه خمیر، به ترد و پفکی بودن شیرینی یاری می نماید و مانع زود خشک شدن این شیرینی محلی می گردد.

پس از تهیه خمیر، کمی از آن را برداشته و با دست به شکل کوفته یا پیراشکی درآورده و در روغن سرخ نموده و سپس هر بژی برساق را که مرحله سرخ شدن آن به خاتمه می رسد، قبل از سرد شدن در شکر یا خاکِ ­قند غلتانده و در ظروف مخصوص شیرینی چیده و تزئین می نمایند.

در بیشتر خانه ها چه شهری و چه روستایی، برای تهیه این شیرینی محلی در مناسبت های خاص چون عید نوروز و شب چله بیشتر بانوان به ویژه بانوان میانسال ایلامی که تجربه بیشتری در پخت این نوع شیرینی محلی دارند به یاری دیگر افراد خانواده، این شیرینی را آماده می نمایند.

مهارت پخت شیرینی بژی برساق در بهمن ماه سال 1397 و با ­شماره 1770 در لیست آثار ناملموس کشور ثبت شده است.برای حفظ فرهنگ ها و غذاهای سنتی با حمایت اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ایلام، مجوز فعالیت کارگاه های خانگی پخت شیرینی محلی به دو صورت کاملا سنتی و با بسته بندی کارخانه ای برای مصرف و سوغات مهمانان در سطح استان، به ویژه در عید نوروز، عرضه می گردد.

منبع: توریسم آنلاین

به "این شیرینی مزه زندگی می دهد!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "این شیرینی مزه زندگی می دهد!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید