طرز تهیه کشک خانگی سالم، با ماست و با دوغ

به گزارش وبلاگ نت قشم، کشک یکی از فرآورده های فرعی شیر است که به روش سنتی از جوشاندن، تغلیظ و یا خشک کردن دوغی که پس از کره گیری باقی می ماند و یا از ماست بدون چربی تهیه می شود. ماده اولیه کشک عبارت است از شیر میش، بز، گاو و یا مخلوطی از آن ها. در صنایع غذایی فراوری کشک با فرآیند های صنعتی و به صورت کشک مایع مستقیما از شیر صورت می گیرد. کشک های سنتی مایع از ساییدن و رقیق کردن کشک خشک که معمولا به صورت غیر پاستوریزه تهیه می شود ، فراوری می شوند. در این مطلب طرز تهیه کشک خانگی را به شما آموزش می دهیم.

طرز تهیه کشک خانگی سالم، با ماست و با دوغ

در این مطلب آمده است:

طرز تهیه کشک خانگی با دوغ

طرز تهیه کشک با ماست

طرز تهیه کشک خانگی با دوغ

مواد لازم:

دوغ محلی: 1 کیلوگرم

نمک: به مقدار لازم

پودر موسیر: 1 قاشق مربا خوری

پودر آویشن: 1 قاشق غذا خوری

روش تهیه کشک با ماست

1-دوغ محلی رو بجوشونین تا آغاز به قل زدن کنه

5-2 دقیقه اجازه بدین تا بجوشه سپس زیر شعله رو خاموش کنین تا از داغی بیفته

3-یه کیسه پارچه ای نازک انتخاب کنین و دوغ جوشیده رو درون کیسه بریزین زیرش یه ظرف قرار بدین و اویزونش کنین تا آب کشک درون ظرف بریزد.

نکته: برای تهیه کشک مایع خانگی، در این مرحله نباید اجازه دهید آب اضافی کسک بیش از حد خارج گردد و آن را درون شیشه های استریل نگهداری کنید.

4-حدود یک ساعت اجازه بدین تا کاملا آب کشک گرفته گردد سپس کشک ها را از کیسه به یک کاسه منتقل کنین پودر موسیر ،آویشن و نمک را به کشک اضافه کنین (نمک رو تست کنین و اگه کمه دوباره بزنین)

5-روی یک سینی ، پارچه ایی پهن کنین . کشک ها را گلوله گلوله کنین و روی پارچه قرار دهید سینی را جلوی آفتاب بگذارید و اجازه دهید تا نم کشک گرفته گردد حدود یک روز کافیه تا نم کشک گرفته گردد.

سایر نکات برای تهیه کشک خانگی

  • حتما از دوع محلی استفاده کنین چون چربی دوغ حفظ شده
  • اویشن و موسیر کاملا اختیاریه ولی حتما امتحان کنین طعم مخصوصی به کشک میده
  • کیسه ایی که استفاده میکنین مثل تور نباشه . طوری باشه که آب کشک به راحتی از پارچه رد بشه
  • کشک ها بعد از خشک شدن خودشونو جمع میکنن و کوچیک میشن پس تو اندازه ایی که گلوله میکنین این نکته رو به خاطر داشته باشین
  • با آب کشک قره قروت یا به اسم محلی قارا درست کنین
  • آب کشک رو بزارین بجوشه تا مثل کارامل قهوه ایی بشه تررش و خوشمزس
  • عکسی که الان میبینین قبل از خشک شدنه
  • هر چی دوغتون چرب تر باشه موقع خشک شدن تیره تر میشه

طرز تهیه کشک با ماست

مواد لازم:

ماست : به میزان لازم

نمک : به میزان لازم

مراحل تهیه کشک خانگی خوشمزه

  • برای ساخت کشک ابتدا باید ماست خانگی را تهیه کنید بعد از این که ماست را تهیه کردید آن را در دمای محیط قرار دهید تا به خوبی ترش گردد برای این که ماست به خوبی ترش گردد می توانید یک قاشق فلزی را در درون ظرف ماست قرار دهید.
  • بعد از این که ماست خانگی را تهیه کردید آن را با با مقداری آب مخلوط کنید تا دوغ غلیظی را بدست آورید مخلوط ماست و آب را به خوبی هم بزنید تا یک دست گردد.
  • اگر در طرز تهیه ماست از شیر پرچرب استفاده می کنید به جای آب به ماست تکه های یخ را اضافه کنید یخ باعث می گردد تا کره زودتر از دوغ جدا گردد. همه کره های موجود در سطح دوغ را نگیرید زیرا اگر مقداری چربی داشته باشد خوشمزه تر می گردد.
  • در مرحله بعدی دوغ را در درون قابلمه ای مناسبی بریزید و قابلمه را بر روی شعله گاز با حرارت ملایم قرار دهید. دوغ را تا حدی حرارت دهید تا بجوشد و کف کند به این مرحله که رسید زیر شعله گاز را خاموش کنید تا املاح و آب از هم جدا شوند.
  • اگر دوغ بجوشد دیگر کشک مرغوبی را نخواهید داشت. بعد از این که دمای کشک پایین آمد آن را در درون کیسه پارچه ای تمیزی قرار دهید تا آب کشک خارج شده و شبیه ماست چکیده گردد بهتر است که پارچه را از جایی آویزان کنید.
  • سپس به کشک نمک اضافه کنید و به هر شکلی که می خواهید آن را فرم دهید و کشک های فرم داده شده را در مقابل نور خورشید قرار دهید تا به خوبی خشک شوند.
  • گاهی کشک ها را زیر و رو کنید تا همه جای ان ها خشک گردد. توجه داشته باشید که اندازه کشک ها در زمان خشک شدن کوچک می گردد پس کشک ها را در مرحله شکل دادن خیلی کوچک فرم ندهید.
  • اگر نمک کشک را به مقداری زیادی اضافه کنید کشک شور می گردد و این قابلیت را دارد که بیرون از یخچال نگهداری گردد. کشک را بعد از تهیه در درون ظرف درب داری قرار دهید و ظرف را در درون یخچال بگذارید.

ارزش غذایی کشک خانگی

کشک با حجم کم خود، یک ماده غذایی معجزه آساست که در بردارنده تمامی خواص شیر و حاوی کلسیم، چربی، نمک، پروتئین و نیاسین (ویتامین B3) است. میزان انرژی فراوری شده با 100 گرم کشک حدود 105 تا 120 کیلوکالری است که می تواند به عنوان یکی از تامین نماینده های انرژی مورد احتیاج بدن در رژیم غذایی روزانه گنجانده گردد. میزان مواد مغذی در کشک های مختلف به نوع فرآوری و همچنین شیر یا ماده اولیه آن بستگی دارد. جالب است بدانید در کشور های خاورمیانه و بعضی از کشور های آفریقایی، غذایی به صورت تخمیری تهیه می گردد که کشک جزیی از آن است، اما در جهان این غذا را به نام کشک یا کیشک می شناسند. مشابه این غذا ترخینه است که به خصوص در مناطق غربی کشور تهیه می گردد. برای تهیه این غذا بلغور گندم، سبزی های محلی و دوغ یا کشک را با هم مخلوط نموده و با تخمیر دوغ آن را به صورت گلوله های کوچک در آورده ، آن را خشک و برای مصرف در فصول سرد نگهداری می نمایند.

مهم ترین استفاده درمانی از کشک خانگی، پیشگیری از بروز یا پیشرفت بیماری پوکی استخوان است. میزان مناسب کلسیم و فسفر و نسبت این دو ماده مغذی در ترکیب کشک شرایط ایده آلی را برای استفاده بهینه از کشک مصرفی در پیشگیری از پوکی استخوان به وجود آورده است.

به طور سنتی در بعضی از مناطق کشور خوردن روزانه کشک به مادران باردار توصیه می گردد که در صورتی که موارد بهداشتی مربوط به آن رعایت گردد، پیشنهاد و توصیه ای علمی به شمار می آید.

سخن آخر

کشک جزو لبنیاتی است که علاوه بر طعم خوشمزه دارای خواص فراوانی است. کشک با حجم کم خود، یک ماده غذایی معجزه آساست که در بردارنده تمامی خواص شیر و حاوی کلسیم، چربی، نمک، پروتئین و نیاسین (ویتامین B3) است. بعضی افراد در تهیه کشک خانگی از آرد نیز استفاده می نمایند که این کار را توصیه نمی کنیم. چراکه ارزش غذایی آن را کم می نماید.

در پایان به شما توصیه می کنیم با تهیه کشک خانگی، طرز تهیه آش کشک تبریز را نیز در انگیزه بیاموزید و یک آش اصیل و خوشمزه برای خانواده تهیه کنید.

منبع: مجله انگیزه

به "طرز تهیه کشک خانگی سالم، با ماست و با دوغ" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه کشک خانگی سالم، با ماست و با دوغ"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید