سیستم ایربگ از چه قطعاتی ساخته شده است؟
به گزارش وبلاگ نت قشم، ایربگ یکی از اصلی ترین تجهیزاتی است که در زمان وقوع برخورد آسیب دیدن سرنشینان را به حداقل می رساند و رقابت خودرو سازان بین المللی روز به روز در استفاده از این شاخص ایمنی در حال افزایش است. برندهای مختلفی از ایربگ ها در بازار داخلی وجود دارد که در صورتی بخواهید ایربگ خودرو را تعویض کنید بایستی دقت کنید که ایربگ فابریکی خودرو از چه برندی است.
برندهای مختلف ایربگ خودرو را بشناسیم.
سیستم پیچیده ایربگ از قطعات مختلفی ساخته شده است که در ادامه به شناخت قطعات اصلی الکترونیکی ایربگ می پردازیم :
حسگر ضربه تصادف : محل قرار گیری این سنسور بر روی واحد کنترل الکترونیکی ایربگ می باشد و چنانچه خودرو با تصادف شدید از سمت جلو روبرو گردد شدت ضربه توسط این سنسور اندازه گیری شده و به واحد کنترل ارسال می گردد.
واحد کنترل الکترونیکی ایربگ : اطلاعات ارسالی از حسگر پردازش می گردد و جریانی جهت عملکرد کیسه هوا به مدول ایربگ ارسال می گردد.
فنر ساعتی : با توجه به قرار گیری مدول ایربگ بر روی غربیلک فرمان و گردش فرمان به چپ و راست بایستی اتصالی مطمئن بین غربیلک فرمان و دسته راهنما بوجود آید که این عمل با وجود این قطعه میسر می گردد.
مدول ایربگ: جریان ارسالی از Sas Unit به سمت پرایمر داخل مدول می رود و باعث ایجاد حرارت می گردد گرمای حاصل موجب ایجاد جرقه و فراوری آتش شده و آتش مزبور به سرعت به درون مواد محترقه فراوری نماینده گاز منتشر می شود، گاز حاصل، از میان صفحات فیلتری که برای کاهش دما و صدا تعبیه شده عبور می نماید و کیسه هوا، کاور روی فرمان را پاره نموده و به سمت صورت سرنشین باز می گردد با تخلیه گاز از سوراخ های ایربگ، کیسه خالی می گردد تا از مقدار ضربه آن کاسته شده و فضای دید کافی برای راننده تامین گردد.
سیستم ایمنی ایربگ از قطعات زیر تشکیل شده است :
- کیسه هوا
- سنسورها
- مرکز کنترل
- سیم های رابط
- کپسول گاز
مکانیسم عمل ایربگ های خودرو چیست؟
در جلوی خودرو دو سنسور بکار رفته که در دو طرف خودرو و قسمت محفظه چرخها نهاده شده اند و از طریق سیم به واحد کنترل مرکزی ارتباط دارند. در هنگام اصابت ضربه محکم، یک سنسور الکترومکانیکی به کار می افتد و علامت لازم را به دستگاه کنترل مرکزی می دهد. دستگاه کنترل مرکزی، جریان مدار پر شده خازنی را برای سوزاندن سوخت جامدی که در محفظه فرمان نهاده شده است، به کار می اندازد. بخار حاصل از گاز فراوری شده در اسرع وقت کیسه را پر می نماید. همزمان با آن کمربند ایمنی سفت شونده، که اغلب دارای ماده منفجره است، در هنگام تصادف، پیستون داخل سیلندر آن، در اثر انفجار کشیده شده، کمربند را محکم می نماید و راننده را به جایگاه می چسباند. این سنسور، دارای محفظه ایست که در داخل آن، یک ساچمه نهاده شده است. این ساچمه، در حالت عادی از طریق مگنت جذب شده، از حرکت باز می ماند. در هنگام وارد آمدن ضربه، برق مگنت قطع شده، ساچمه به طرف ترمینالها حرکت می نماید و به مدار دستگاه محترق نماینده سوخت، وصل می گردد.
سنسور های برخورد الکترونیکی ایربگ :
سنسور های برخورد در ایربگ ها، برای آشکار سازی برخورد و فعال نمودن چاشنی ها استفاده می شوند. یک سنسور الکترونیکی تک نقطه ای (Single Point) می تواند شامل دو شتاب سنج پیزوالکتریک برای اندازه گیری کاهش شتاب در قسمت مسافر استفاده گردد.
یک سنسور برخورد باید کارهای زیر را انجام دهد:
1 . آشکار سازی برخوردهایی که احتیاج به عملکرد وسیله ایربگ دارد.
2 . آتش کردن چاشنی، حتی بعد از جدایی (غیر فعال شدن) باتری.
3 . تشخیص عیب سیستم، ثبت کد خطا و مشخصات خطا.
4 . ثبت حوادث برخورد.
5 . اتصال سریال داده ها.
آیا برای عمل کردن ایربگ باید کمربند بسته باشد؟
خیر- برای عملکرد بهتر ایربگ باید کمربند ایمنی بسته باشد، اما اینکه کمربند ایمنی را بسته باشید یا نه هیچ تأثیری در باز شدن ایربگ ندارد. در بسیاری از خودروها سیستم پیش کشنده کمربند ایمنی دستور خود را ماژول ایربگ دریافت می نماید، اما این مسأله به آن معنا نیست که بستن یا نبستن کمربند ایمنی می تواند در باز شدن یا باز نشدن ایربگ نقش داشته باشد.
از ابتدای بوجود امدن صنعت ایربگ متخصصان پیش بینی نموده بودند ایربگ و کمربند ایمنی باید پشت سرهم عمل نمایند. وجود کمربند ایمنی همچنان ضروری بود زیرا اولا ایربگ فقط در سرعتهای خاصی عمل میکند و ثانیا در تصادف از کنار فقط کمربند ایمنی از سرنشین محافظت می نمود. (به همین علت نصب ایربگ جانبی دردستور کار نهاده شد) همینطور در تصادف از عقب کمربند ایمنی نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. لذا با اینکه تکنولوژی ایربگ بسیار پیشرفت نموده است اما هنوز این وسیله تنها زمانی مفید است که به همراه کمربند ایمنی به کارگرفته گردد.
منبع: چمدان