آیا همه ما باید حشره خوار شویم؟
به گزارش وبلاگ نت قشم، حشره خواری موضوع جدیدی محسوب نمی گردد و در بسیاری از فرهنگ ها حشرات به صورت سنتی در سبد غذایی وجود دارند، اما اکنون دانشمندان با آنالیز فاکتور های مختلفی در فرآیند فراوری چنین غذا هایی به این نتیجه رسیده اند که این امر نه تنها می تواند امنیت غذایی بشر را تأمین کند بلکه رویکرد های پایدارتری برای حفظ محیط زیست در اختیار ما قرار می دهد.

به گزارش وبلاگ نت قشم، سالهاست که حشرات به ویژه به علت مزایای پایدار، به عنوان غذای آینده مورد توجه قرار گرفته اند. آن ها به عنوان منابع پروتئینی عالی شناخته می شوند که در مقایسه با محصولات فراوری شده سنتی در کشاورزی، منابع بسیار کمتری را برای فراوری مصرف می نمایند. برای مثال، شما وقتی حدود 2 کیلوگرم غذا به کرم های مزرعه خود بدهید، تا یک کیلوگرم پروتئین خوراکی دریافت خواهید کرد در حالی که برای همین اندازه گوشت گاو، شما احتیاج به 10 برابر فضای بیشتر و چندین برابر خوارک دام دارید. البته موضوع به همینجا ختم نمی گردد و برای تهیه این اندازه گوشت گاو، شما 18 برابر بیشتر گاز های گلخانه ای فراوری خواهید کرد.
اکنون در یک مقاله نظری تازه، دانشمندان مدعی شده اند که تغییر رژیم غذایی حاوی حشرات، نه تنها در زمینه امنیت غذایی می تواند مفید باشد بلکه اثرات مثبت بیشتری بر نحوه رشد محصولات دیگر کشاورزی نیز داشته باشد. در این مقاله، نویسندگان درباره استفاده از محصولات زائد ایجاد شده از فراوری حشرات برای غذای انسان و خوراک حیوانات، و مزایایی که این ضایعات می تواند در رشد محصولات پایدار داشته باشد، بحث می نمایند. به عبارت دیگر، محصولات جانبی مزرعه حشرات به طور بالقوه می تواند یک افزودنی ارگانیک خاک را در اختیار کشاورزان قرار دهد که باعث رشد بهتر گیاهان می گردد و میکروبیوم خاک را به گونه ای تحت تاثیر قرار می دهد که می تواند سلامت گیاه را ارتقا دهد.
دانشمندان می گویند فراوری حشرات برای غذا و خوراک معمولاً منجر به دو محصول جانبی می گردد که یکی exuviae و دیگری frass است. Exuviae اسکلت های بیرونی هستند که پس از پوست اندازی حشرات باقی می مانند و frass اساساً مدفوع حشرات و غذای مصرف نشده آن ها است. این دو محصول فرعی می توانند جایگزین های بالقوه ای برای کود ها و آفت کش های معمولی شوند. نویسندگان این مطالعه می گویند: یک جزء مهم حشرات exuviae کیتین است، یک پلی ساکارید آمینو قندی با وزن مولکولی بالا که در دیواره سلولی قارچ و اسکلت بیرونی بسیاری از سخت پوستان نیز وجود دارد. اکنون ثابت شده است که اصلاح خاک با ترکیبات حاوی کیتین می تواند برای تقویت رشد گیاهان بسیار مفید باشد.
به گزارش وبلاگ نت قشم، مارسل دیکه، زیست شناس گیاهی از دانشگاه واگنینگن هلند و یکی از نویسندگان اصلی این مقاله می گوید: مجموعه ای از باکتری ها وجود دارند که می توانند کیتین را متابولیزه نمایند، و این میکروب ها به گیاهان یاری می نمایند تا در برابر بیماری ها و آفات مقاوم تر شوند. هنگامی که اگزویا به خاک اضافه می گردد، جمعیت این باکتری های مفید افزایش می یابد. علاوه بر این، افزودن frass حشرات به خاک نیز می تواند رشد گیاه را تقویت کند، زیرا مدفوع حشرات غنی از نیتروژن است، یک ماده مغذی که برای رشد گیاه بسیار مهم است، اما در بیشتر خاک ها کمیاب است. در کشاورزی سنتی نیتروژن اغلب به صورت کود مصنوعی به خاک اضافه می گردد.
در این مطالعه تازه، نشان داده شده است که افزودن frass حشرات به خاک، نیتروژن و سایر مواد مغذی را برای گیاهان تامین می نماید که زیست توده و محتوای غذایی آن ها را افزایش می دهد. نویسندگان مقاله می گویند: هم کیتین و هم اصلاح نماینده های frass حشرات بر ترکیب میکروبیوم خاک تأثیر می گذارند و این امر می تواند عامل مهمی در ارتقاء آن و بالطبع رشد و سلامت گیاهان باشد.
محققان بعلاوه به پتانسیل استفاده از exuviae به عنوان وسیله ای برای کنترل آفات کشاورزی نیز اشاره کردند. باکتری های مفید خاک که کیتین را از اگزویا متابولیزه می نمایند نه تنها می توانند رشد گیاه را تقویت نمایند، بلکه باعث ایجاد تغییراتی در فیزیولوژی گیاه، جذب حشرات متقابل، مانند گرده افشان و حتی دشمنان طبیعی حشرات متضاد می شوند. به عبارت دیگر، هنگامی که گیاه مورد حمله حشره قرار می گیرد، برگ های آن قادر به فراوری مواد فراری هستند که شکارچی آن آفت را جذب خود می نماید. دیکه می گوید: من این فرآیند را فریاد درخواست یاری گیاه می نامم که از طریق آن گیاه محافظان خود را فرا می خواند.
نویسندگان این مطالعه تازه بر این باورند که استفاده از محصولات جانبی پرورش حشرات در کنار محصولات دیگر کشاورزی می تواند گامی به سوی یک سیستم غذایی دایره ای باشد که در آن زباله ها تقریباً از بین می فرایند. حشرات از جریان های زباله های حاصل از کشاورزی یا فراوری غذا تغذیه می شوند، سپس حشرات غذا و فرآورده های گوشتی را در اختیار انسان قرار می دهند، سپس با استفاده از محصولات جانبی فراوری حشرات برای تقویت رشد محصولات دیگر کشاورزی، این حلقه کامل می گردد.
دیکه استدلال می نماید گام بعدی این است که افراد بیشتری در دنیا، با ایده مصرف حشرات کنار بیایند. در چندین بخش از دنیا، حشرات در حال حاضر یک غذای اصلی هستند. ملخ ها معمولاً در ده ها کشور آفریقایی مصرف می شوند، جایی که حشرات در اوایل روز قبل از فعال شدن جمع آوری می شوند و سپس جوشانده، تمیز و نمک زده می شوند. در جمهوری دموکراتیک کنگو، کرم های پروانه در تمام طول سال در بازار ها در دسترس هستند، در حالی که موریانه ها را می توان سرخ کرد یا در آفتاب خشک کرد تا به آرد کوبیده تبدیل شوند. وی می افزاید؛ بسیاری از مردم در نقاط مختلف دنیا واقعاً احتیاج دارند تا به خوردن حشرات عادت نمایند، زیرا این موضوع می تواند سلامت و امنیت غذایی آن ها را تضمین کند. اگرچه برای کسانی که تا به امروز چنین تجربه ای نداشته اند ممکن است در نگاه اول چنین کاری چندش آور باشد، اما واقعیت این است که این موجودات نیز طعم و مزه ای همچون سایر فرآورده های گوشتی دارند. نتایج این مطالعه در مجله Trends in Plant Science منتشر شده است.
منبع: sciencealert
ترجمه: مصطفی جرفی-وبلاگ نت قشم
منبع: فرارو