گوشت خورشتی گوساله چی بخرم؟
به گزارش وبلاگ نت قشم، گوشت قرمز منبع غنی پروتئین است. این ماده غذایی به غیر از پروتئین، حاوی میزان زیادی ویتامین های گروه ب (ویتامین ب 1 و ب 12)، ویتامین C، آهن، کلسیم، فسفر و اسیدهای چرب امگا 3 است که برای حفظ تعادل تغذیه ای در بدن ما لازم هستند. با این وجود، اول از همه باید بدانید که چگونه گوشتی باکیفیت بخرید و در مرحله بعد باید با بخش های مختلف گوشت و کاربرد آن ها در پخت غذاهای مختلف آشنا باشید. پاسخ به این سوال که چگونه گوشت قرمز بخریم و اینکه چطور بفهمیم گوشتی مرغوب است به عوامل مختلفی بستگی دارد.

بیشتر غذاهای سنتی ایرانی با گوشت گوساله یا گوسفند پخته می شوند. به همین علت، شناخت گوشت قرمز نکته بسیار مهم و قابل توجهی است. تازگی و طعم گوشت به عوامل مختلفی از جمله تغذیه و شیوه نگهداری دام بستگی دارد. دام هایی که در دشت ها وسیع بوده و علوفه تازه خورده باشند، قاعدتا گوشت خوش طعم تر و لطیف تری خواند داشت. در این مقاله با روش های تشخیص گوشت باکیفیت، قسمت های مختلف آن و کاربرد هر قسمت در غذاهای مختلف آشنا خواهید شد.
چگونه گوشت قرمز بخریم
هیچ کس نمی خواهد پول خود را بابت خرید گوشت کهنه و بی کیفیت هدر دهد. یک قصاب ماهر یا یک پرورش دهنده دام، می تواند به راحتی گوشت خوب و باکیفیت را از گوشت نامرغوب تشخیص دهد. ممکن است داشتن این مهارت برای افراد عادی سخت به نظر می رسد، اما نکاتی وجود دارد که با توجه به آن ها می توان یک گوشت تازه و خوش طعم را به راحتی تشخیص داد.
رنگ
آنالیز رنگ گوشت یکی از روش های معمول برای تشخیص تازگی گوشت است. رنگ گوشت قرمز باید قرمز روشن باشد. اگر گوشت بسته بندی شده باشد، ممکن است رنگ آن کمی به قهوه ای نزدیک باشد که این گوشت هم مرغوب لازم را دارد و می توان آن را برای مدت طولانی تری داخل یخچال نگهداری کرد.
بو
بوی گوشت قرمز بر اساس نوع دام، فرق دارد. ولی در کل باید اطمینان حاصل کنید که گوشت بوی ناخوشایند و تندی نداشته باشد. هر گونه بوی نامطبوع ناشی از کهنگی و فساد گوشت است و می تواند موجب مسمومیت گردد.
بافت
گوشت قرمز باید سفت، متراکم و خشک باشد، به طوری که هنگام برش به راحتی از بین نرود و حالت له شده پیدا نکند. رگه های چربی داخل گوشت نباید به رنگ زرد باشد، زیرا نشانگر تازه نبودن گوشت است.
تاریخ انقضا
اگر از گوشت های بسته بندی استفاده می کنید، توجه به تاریخ انقضا بسیار مهم است، زیرا توجه به این نکته به شما یاری می نماید از زمان دقیق فساد گوشت آگاه شوید. مصرف گوشت پس از گذشت تاریخ انقضا آن بسیار خطرناک خواهد بود.
آشنایی با قسمت های مختلف گوشت قرمز
در مقایسه با گوشت گوسفند، گوشت گاو و گوساله چربی بسیار کمتری دارند و طبع شان سردتر است. روشن بودن رنگ گوشت، صورتی بودن استخوان ها و سفیدی چربی گوشت، نشان دهنده این است که دام جوان بوده است، در نتیجه بافت گوشت لطیف و آبدار خواهد بود. اما اگر گوشت به رنگ قرمز تیره بوده و چربی های آن متمایل به رنگ زرد باشند، نشان دهنده این است که گوشت متعلق به حیوان پیر بوده است. در ادامه بیشتر با قسمت های مختلف گوشت قرمز (گوشت گوسفند) و کاربرد هر یک در تهیه غذاهای مختلف آشنا خواهید شد.
ماهیچه
ماهیچه نسبت به سایر قسمت های گوسفند چربی کمتری دارد و به اصطلاح لخم تر است. این بخش از بدن گوسفند بافت لطیقی داشته و بسیار خوش طعم و لذیذ است، به همین علت برای تهیه غذاهایی نظیر رزشک پلو یا باقالی پلو با ماهیچه ایده آل است.
گوشت گردن
گوشت گردن فواید متعددی دارد و حاوی اندازه قابل توجهی پروتئین، آهن، مس، منگنز، سلنیم، ویتامین ب و امگا 3 است. گوشت اطراف گردن گوسفند برای پخت سوپ، همبرگر، آبگوشت و کتلت مورد استفاده قرار می گیرد. بعضی از گوشت گردن برای تهیه انواع خورشت نیز استفاده می نمایند.
راسته
گوشت راسته چربی کمی دارد و در حاشیه ستون فقرات قرار گرفته است. از گوشت راسته برای تهیه انواع کباب، به خصوص کباب برگ استفاده می گردد. خوردن راسته می تواند برای افرادی که دچار دیسک کمر یا ضعف ستون فقرات هستند مفید باشد.
گوشت سینه و سرسینه
گوشت سینه گوسفند در قسمت تحتانی شکم گوسفند قرار گرفته است. این بخش برای تهیه کباب مورد استفاده قرار می گیرد. گوشت سرسینه در قسمت جلویی قفسه سینه گوسفند واقع شده است و به علت طعم مطبوع آن برای تهیه غداهای مختلف کاربرد دارد.
فیله
گوشت فیله در مقایسه با گوست راسته لطیف تر و صاف تر است. از این گوشت معمولا برای تهیه کباب برگ و کباب چنجه استفاده می نمایند.
سردست
گوشت سردست شامل ماهیچه های دست و شانه گوسفند است. و چربی کمتری در مقایسه با بخش های دیگر گوسفند داشته و استخوان بیشتری نسبت به ران دارد. گوشت این قسمت از بدن دام به طور معمول مسطح و پهن است و برای تهیه انواع خورشت و کباب بکار می رود.
قلوه گاه
در واقع، قلوه نام دیگر کلیه گوسفند است که برترین نوع آن مربوط به دام های جوانیست که به تازگی ذبح شده باشند. گوشت قلوه گاه بافت سفت تری نسبت به بخش های دیگر دارد و از چرخ نموده آن برای تهیه کباب کوبیده استفاده می گردد.
ران
ران گوسفند در بخش انتهایی بدن گوسفند واقع شده و بسیار خوش خوراک و کم چرب است. معمولا از ران گوسفند برای پخت خورشت و کباب (به خصوص کباب حسینی) استفاده می گردد.
نتیجه گیری
اینکه چگونه گوشت قرمز بخریم به عوامل مختلفی وابسته است. اولین نکته برای خرید گوشت قرمز، توجه به تازگی و مرغوبیت آن است. از روی ظاهر و بوی گوشت می توان به تازگی و سن گوشت پی برد. برای خرید گوشت، ابتدا باید با بخش های مختلف آن آشنا باشید و بدانید که هر قسمت برای تهیه چه غذایی مورد استفاده قرار می گیرد، زیرا مقدار چربی، لطافت، طعم و اندازه حرارت مورد احتیاج برای پخت قسمت های مختلف گوشت، فرق دارد. گوشت ماده ای مغذی و سرشار از ویتامین و مواد معدنی است، بنابراین مصرف متعادل این ماده غذایی برای حفظ سلامتی مفید خواهد بود.
منبع: اسنپ مارکت