آبگوشت زابلی (قاتق)
به گزارش وبلاگ نت قشم، در این مطلب دستورالعمل تهیه یکی از غذاهای معروف استان سیستان و بلوچستان را به شما عزیزان آموزش داده ایم.
به گزارش ، آبگوشت زابلی (قاتق) یکی از غذا های معروف هموطنان خوب در استان سیستان و بلوچستان است. در اینجا ابتدا به تفاوت اصلی این آبگوشت با آبگوشت های معروف اشاره می کنیم.
آبگوشت را می توان جزو غذا های مشهور و سنتی ایران دانست که هواداران بی شماری هم دارد. در واقع این غذا را می توان به نوعی سنتی ترین غذای ایرانی برشمرد که همواره بهانه خوبی برای دورهمی های خانوادگی است.
آبگوشت به همراه نان سنگک، سبزی خوردن، پیاز و البته دوغ ایرانی به نوعی نماد غذای سنتی در ایران محسوب می گردد. در طبخ این نوع غذا از گوشت و دنبه گوسفند، گوجه فرنگی (و یا رب گوجه فرنگی) و بعضی حبوبات از قبیل نخود و لوبیا استفاده می گردد. خوراکی رقیق که از پختن گوشت و پیاز و سیب زمینی و حبوبات درست می گردد. این غذا در دو مرحله خورده می گردد اول آب آن را با تکه های نان مخلوط نموده و می خورند (تلیت).
بقیه مواد را می توان با گوشت کوب کاملاً کوبیده یا نکوبیده با نان، پیاز و چاشنی مانند ترشی و سبزی خوردن میل می نمایند (گوشت کوبیده). در صورت پخته شدن در ظروف سنگی آن را دیزی سنگی می نامند. بعضی افراد به وسیله تلیت کردن، نان های بیات و نسبتاً خشک آن ها را به مصرف مفید می رسانند.
آبگوشت سیستانی تقریباً مشابه آبگوشت های معمول ایرانی است با این تفاوت که طعم واقعی و اصیل آن را ادویه محلی این استان یعنی آچار می سازد. به جز آچار که استفاده از آن برای چشیدن طعم اصیل آبگوشت زابلی واجب است، گوشت، سیب زمینی، پیاز، زردچوبه، نمک، فلفل و رب گوجه فرنگی به همراه روغن محلی، دیگر مواد اصلی این غذای خوشمزه را تشکیل می دهند. شما می توانید با طبخ این غذا، طعمی متفاوت از آبگوشت را به همراه خانواده تجربه کنید.
ادویه آچار یکی از ادویه های معروف استان سیستان و بلوچستان است که ساخته دست افراد این سرزمین است و از ترکیب گندم، تخم شوید.
گشنیز، زیره، زردچوبه، پیاز ونمک تهیه می گردد؛ که طرز تهیه این ادویه را جداگانه شرح خواهیم داد.
پیاز متوسط: 1 عدد
گوشت مرغ محلی یا گوشت گوسفند: 250 گرم
گوجه فرنگی متوسط: 3 عدد یا (رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذاخوری)
آچار (ادویه زابلی): 1 قاشق غذاخوری
نمک: به مقدار لازم
زردچوبه: به مقدار لازم
روغن: به مقدار لازم
آب: 5 لیوان
لپه: 3 قاشق غذاخوری
ابتدا پیاز را در روغن کمی تفت می دهیم.
گوشت را داخل آن ریخته و با هم تفت می دهیم.
رب گوجه فرنگی یا گوجه رنده شده، آچار، زردچوبه، نمک و فلفل را اضافه نموده و هم می زنیم.
در آخر به آن آب و لپه را اضافه نموده و می گذاریم تا کاملا بپزد.
حدود 4 الی 5 ساعت زمان ضروری است تا مواد به خوبی پخته شده و لعاب لازم در غذا بیفتد.
منبع: غذالند
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان