جاذبه های گردشگری شهر کرمانشاه

به گزارش وبلاگ نت قشم، کرمانشاه نهمین شهر پرجمعیت ایران و از بزرگترین شهرهای غرب کشور محسوب می شود. کرمانشاه مرکز استان کرمانشاه می باشد و بزرگترین شهر کردنشین ایران نیز به شمار میرود. کرمانشاه از جمله شهرهای تاریخی و پر جاذبه ایران می باشد که دارای اماکن دیدنی و جاذبه های گردشگری بسیار زیادی می باشد. در ادامه مکان های دیدنی کرمانشاه معرفی شده است.

جاذبه های گردشگری شهر کرمانشاه

بناهای تاریخی، مذهبی و فرهنگی کرمانشاه

طاق بستان

طاق بستان که یکی از معروف ترین مکان های توریستی شهر کرمانشاه است، مجموعه ای از سنگ نگاره ها و سنگ نبشته های دوره ی ساسانی است که در شمال غربی شهر کرمانشاه واقع شده است. این مجموعه ارزش هنری و تاریخی زیادی دارد که شامل دو طاق بزرگ و کوچک و چند سنگ نبشته است.

آنچه روی سنگ های دو طاق حجاری شده، صحنه های تاریخی تاج گذاری خسرو پرویز، تاج گذاری اردشیر دوم، تاج گذاری شاهپور دوم و سوم است.

وجود کوه و چشمه در این مکان، آن را به گردشگاهی مفرح تبدیل نموده که از زمان های دیرین تا به امروز مورد توجه بوده است.

این اثر در 15 دی ماه سال 1310 در لیست آثار ملی ایران ثبت شده است. طاق بستان قرار بود روزی در لیست میراث جهانی یونسکو قرار گیرد اما مغازه های کبابی و خانه های اطراف آن مانع این اقدام هستند و مسائل فراوانی نیز برای این اثر مهم تاریخی ایجاد نموده اند.

بیستون

مجموعه تاریخی بیستون در 30 کیلومتری شمال شرقی شهر کرمانشاه، جنوب غربی شهر بیستون و در پای کوهی به همین نام در جهت همدان به کرمانشاه واقع شده است. قداست کوه بیستون، شرایط مطلوب آب و هوایی و قرارگیری بر سر راه های مهمی از جمله جاده ابریشم، باعث شد تا پادشاهان و فرمانروایان بسیاری به این منطقه توجه نمایند و آثار و یادگارهای بی بدیلی در دل و دامنه این کوه به یادگار مانده است.

این محوطه تاریخی، فرهنگی و طبیعی 28 اثر ثبت شده ملی دارد و در حریم آن بیش از 150 اثر تاریخی شناسایی شده است.

کتیبه و نقش برجسته داریوش نیز در سال 1385 در لیست جهانی یونسکو ثبت شده است. این اثر مربوط به دوره هخامنشیان است.

تکیه معاون الملک

حسین خان تعیین الرعایا 114 سال پیش تکیه معاون الملک را در شهر کرمانشاه بنا کرد و بعدها به همت حسن خان تعیین الملک تکمیل شد.

این مجموعه از سه بخش اصلی حسینیه، زینبیه و عباسیه تشکیل شده و کاشی کاری زیبای آن در جهان بی همتا است.

رنگ های به کار رفته در کاشی های این بنا طبیعی بوده و زیبایی خاصی به این اثر بخشیده اند.

تکیه معاون الملک میزبان عزاداری های مردم کرمانشاه بوده است. بخش زینبیه برای بانوان ساخته شده بود که دارای دو درب بوده است.

بانوان هنگام ورود از دری که در بخش بالایی زینبیه تعبیه شده بود استفاده می کردند. این امر باعث می شد بدون برخورد با مردها بتوانند در تکیه رفت و آمد نموده و در مرنام عزاداری شرکت نمایند.

بخش حسینیه و زینبیه نیز برای عزاداری مردان ساخته شده بوده که کاشی کاری ها و تابلوهای بی نظیری دارد.

بیشترین تابلو-کاشی ها نیز در بخش زینبیه قرار دارند. بعلاوه در بخش حسینه می توان از موزه های پوشاک و مردم شناسی تماشا کرد.

تکیه بیگلربیگی

تیکه بیگلربیگی در بافت کهن شهر کرمانشاه در محله قدیمی فیض آباد واقع شده است. این تکیه در زمان قاجارساخته شده است.

تکیه بیگلربیگی آیینه کاری منحصربه فردی دارد و از این نظر در میان تکیه های شهر کرمانشاه بی نظیر است.

در سمت غربی حیاط تکیه، تالار آیینه کاری بزرگی ساخته شده که به حسینیه معروف است.

این تالار با تزیینات عالی و کتیبه هایی که مربوط به دوران مظفرالدین شاه است تزیین شده است.

در دو طرف دیگر این تالار، اتاق وسیع مهمانخانه بیگلربیگی واقع شده است. تکیه بیگلربیگی امنون به عنوان موزه خط و کتابت کرمانشاه، پذیرای بازتماشامایندگان و علاقه مندان است. بعلاوه اسناد قدیمی مربوط به خانواده بیگلربیگی نیز در این موزه به نمایش گذاشته شده اند.{1}

معبد آناهیتا

در استان کرمانشاه حدود 4 هزار اثر تاریخی شناسایی شده که تنها حدود 700 اثر آن به ثبت آثار ملی رسیده است و بیستون به ثبت اثر جهانی رسیده است.

یکی از راه های دسترسی به استان کرمانشاه بزرگراه همدان به کرمانشاه است و بیشتر گردشگران از این جهت وارد استان می شوند.

در گذر از این جهت می توان در شهر کنگاور توقف و از محوطه معبد آناهیتا بازدید کرد. بنای این معبد در مرکز شهر کنگاور است.

برخی این بنا را معبد آناهیتا الهه یا ایزد بانوی آب دانسته اند برخی هم آن را کاخی نیمه تمام از دوران ساسانی می دانند به هر حال یکی از جاذبه های زیبایی استان کرمانشاه است.{2}

سراب نیلوفر

سراب نیلوفر در چهارده کیلومتری شمال غربی شهر کرمانشاه، در ابتدای منطقه سنجابی و در دامنه کوه کماجار واقع شده است.

این سراب به صورت استخر وسیعی، مملو از گل های نیلوفر است. غنچه ها و برگ های این گل ها سر از آب برآورده و سطح وسیعی از سراب را پوشانده است.

این سراب ظرفیت بهره دهی آب فراوان دارد و برای پرورش ماهی نیز مناسب است. در سال های اخیر جهت رفاه بازتماشامایندگان در اطراف این سراب، تأسیسات و پارکی احداث شده است.

سراب نیلوفر دریاچه کوچکی در حدود 20 کیلومتری شمال غرب کرمانشاه است .سراب زیبای نیلوفر دارای چند چشمه جوشان است که آب این سراب را تامین می نماید.

تالاب هشیلان

تالاب هشیلان به صورت ناودیسی در گستره دشتی و اراضی پست دامنه کوه های خورین و ویس در فاصله 36 کیلومتری شمال غربی شهر کرمانشاه در ارتفاع 1310 متری از سطح دریا واقع شده است.

مساحت این تالاب تقریباً 450 هکتار می باشد که از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه، به عنوان منطقه شکار و تیراندازی ممنوع درنظر گرفته شده است. آب تالاب در بالادست به صورت سراب و چشمه های جوشان می باشد و در پهنه تالاب به صورت کانال های بزرگ و کوچک پخش شده است.

در این تالاب حدود 110 جزیره کوچک و بزرگ با مساحت تقریبی از 100 متر مربع تا حدود یک هکتار وجود دارند که در فصل زمستان و در روزهای پر باران، در اثر افزایش دبی آب تالاب، برخی از آن ها در زیر آب پنهان می شوند. میانگین بارش سالانه در تالاب هشیلان 451 میلی متر است و در سراسر سال باد در جهات مختلف در این منطقه می وزد.

طاق گرا

بنای تاق گرا یا تاق شیرین در گردنه پاتاق بر سر راه کرمانشاه به سرپل ذهاب و در 15 کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب در کنار راه باستانی سنگفرشی بنا شده که فلات ایران را به بین النهرین ارتباط می داده است.

به علت تغییر جهت، این راه و بنای تاق گرا اکنون در شیب های پائین جاده آسفالته قرار گرفته است.

از نظر معماری، بنای تاق گرا، فضای ایوان مانندی است که تماماً از سنگ ساخته شده است.{3}

غار قوری قلعه

قوری قلعه، یکی از زیباترین و با ارزش ترین غارهای آبی جهان است که 65 میلیون سال قدمت دارد.

این غار با کوشش غارشناسان و جانورشناسان انگلیسی و فرانسوی زمانی که برای یافتن خفاش جنگل های اطراف را می گشتند،پیدا کردند.

آنها 620 متر از عمق غار را طی کردند و به نقطه ای که آب هم سطح سقف غار بود رسیدند و با تصور اینکه این نقطه انتهای غار است، بازگشتند، البته بر اساس گفته اهالی محلی، روستاییان این غار را سال ها قبل از این گروه پژوهشگر شناسایی نموده بودند.

در عمق هزار متری غار ،تالاری وجود دارد که زیباترین حوضچه آبی جهان در آن توجه همه را به خود جلب می نماید.

در این محوطه قندیل هایی به شکل پرد ه ای وجود دارد که با دست زدن به هرکدام از آنها صدایی شبیه یکی از آلات موسیقی به گوش می رسد به همین علت این محوطه را تالار بتهوون نامگذاری نموده اند.

این غار زیست گاه گونه ای نادر از خفاشان با نام خفاش گوش موشی است که باعث توجه بسیاری از جانورشناسان جهان شده، اما به غیر از این گونه خفاش تا به امروز گونه دیگری از حیات جانوری در غار یافت نشده است.

عمق حوضچه های این غار به 14 متر می رسد بعلاوه دمای داخل غار7 تا 11 درجه است و در تمام فصول سال ثابت است.

دالاهو

دالاهو نام شهرستان و منطقه ای سرسبز با آب های خروشان در استان کرمانشاه است که در کنار طبیعت بی نظیر، وجود آثار تاریخی و باستانی منحصربه فرد از دوران مختلف همانند صدر اسلام این منطقه را ممتاز نموده است.

دالاهو با مرکزیت شهر کرند غرب در غرب کرمانشاه قرار داشته و با 1900 کیلومتر مساحت و 154 روستا، 54 هزار نفر جمعیت را در خود جای داده است.

دالاهو از نام کوهی گرفته شده و طبق نظر اهالی بومی منطقه این نام تلفیقی از دو واژه دال و آهو است، واژه هایی در گویش کُردی و لکی که تقریباً در آن منطقه رایج است.

دال به معنای عقاب بوده و آن گونه که پیداست عقاب ها و آهوان بسیاری در این کوه وجود داشته و به همین علت نام این کوه بلند را دالاهو گذاشتند.

اهالی منطقه دالاهو از طوایف گوران کرندی، باباجانی و بان زرده و نژاد کرد با گویش کُردی است البته ساکنان با گویش لکی و... هم در این منطقه وجود دارند که در اقلیت هستند.

دالاهو از منظر اکوتوریسم یکی از شهرستان های زیبای ایران است و می توان ادعا کرد که طبیعتی به زیبایی شمال ایران در منطقه دالاهو وجود دارد که حقیقتاً تا به این لحظه هم ناشناخته مانده است.{4}

پی نوشت:

1.www.kojaro.com

2.www.beytoote.com

3.www.seeiran.ir

4.www.namnak.com

منبع: راسخون

به "جاذبه های گردشگری شهر کرمانشاه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جاذبه های گردشگری شهر کرمانشاه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید