اهمیت بوستر آتش نشانی در تأمین ایمنی اماکن و ساختمان ها
به گزارش وبلاگ نت قشم، با توسعه جوامع و افزایش جمعیت، احتیاج به ساخت وساز نیز افزایش پیدا می نماید. درنتیجه احتیاج به ایمنی نیز محسوس تر و جدی تر خواهد شد تا از بروز صدمات مالی و جانی جلوگیری گردد. به منظور جلوگیری از خسارات، تعبیه یک سیستم اطفاءحریق استاندارد و خرید بوستر آتش نشانی در ساختمان های مسکونی و اداری و تجاری ضروری به نظر می رسد. با ما همراه باشید تا دربارهٔ بوسترهای آتش نشانی بیشتر بدانید:
بوستر پمپ آتش نشانی چیست؟
بوسترهای آتش نشانی یکی از انواع بوستر پمپ هایی هستند که در ساختمان ها و مراکز مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. درواقع بوسترها سامانه های یکپارچه ای هستند که از دو یا چند پمپ که به صورت موازی به یکدیگر متصل شده اند تشکیل می شوند. به نحوی که توانایی ایجاد فشار و دبی موردنیاز یک سیستم آتش نشانی را با حداقل انرژی مصرفی و بالاترین راندمان دارند. همان طور که می دانید، استفاده از شبکه های آب رسانی در پیشگیری از آتش سوزی و هم چنین مهار آتش یکی از متداول ترین روش هاست. مسئله ای که در استفاده از این روش وجود دارد، آن است که شبکه های آب رسانی شهرها دارای فشار کمی به منظور رساندن آب به نقاط موردنیاز و تأمین فشار لازم برای تجهیزات آتش نشانی هستند. در چنین شرایطی خرید بوستر آتش نشانی و استفاده از آن منطقی به نظر می رسد، چراکه این بوسترها به راحتی می توانند فشار لازم برای تجهیزات آتش نشانی را فراهم نمایند.
بوستردستگاهی است که از چند پمپ تشکیل شده است که به وسیله کلکتورهایی به صورت موازی به یکدیگر متصل شده اند. اتصال موازی پمپ ها یاری می نماید که در زمان کاهش فشار سیستم آتش نشانی، یک یا چند پمپ به طور نوبتی آغاز به کار نمایند و با افزایش فشار سیستم نیز به همان ترتیبی که روشن شده اند، خاموش گردند. انواع مختلفی از بوسترهای آتش نشانی وجود دارد که در دو دستهٔ بوستر پمپ های دور ثابت و دور متغیر دسته بندی می شوند. شایان ذکر است که بوستر پمپ های آتش نشانی بیشتر به صورت دور ثابت ساخته می شوند. به عبارتی، می توان این طور مطرح کرد که بوستر پمپ های دور ثابت از یک یا چند پمپ اصلی و یک پمپ رزرو و بعلاوه یک جوکی پمپ تشکیل می شوند. وظیفهٔ جوکی پمپ ها جبران افت فشار ناشی از نشت آب در سیستم لوله کشی آتش نشانی است. با این حال بوستر پمپ هایی نیز وجود دارند که بدون سیستم جوکی پمپ طراحی و فراوری شده اند. درواقع کارکرد دائمی یک بوستر پمپرا می توان با در نظر گرفتن یک پمپ رزرو تضمین کرد، زیرا زمانی که یکی از پمپ های اصلی از کار بیفتد، پمپ رزرو وارد مدار می شود تا از بروز هرگونه مسئله ای جلوگیری کند و به نوعی وقفه ای در عملکرد سیستم، ایجاد نشود. همهٔ این موارد درنهایت یاری می نمایند تا ساختمان دارای آتش سوزی به شکل سریع تر و ایمن تری مهار شود.
بوستر پمپ آتش نشانی چگونه کار می نماید؟
اجرای بوستر آتش نشانی سبب می شود که فشار آب در یک میزان از پیش معین شده حفظ شود. بنابراین به محض افت فشار در سیستم، جوکی پمپ وارد مدار شده و افت فشار را جبران می نماید. درواقع این افت فشار به وسیله حسگرهایی که بر روی پمپ تعبیه شده است شناخته شده و به تابلو برق اطلاع داده می شود. در شرایط عکس، زمانی که دبی بیش از میزانی باشد که تنظیم شده است، تابلو برق فرمان در مدار قرار گرفتن پمپ اصلی را صادر می نماید. در چنین شرایطی، پمپ اصلی به صورت اتوماتیک روشن می شود تا با یاری جوکی پمپ، فشار سیستم را بالا ببرد. شایان ذکر است که پمپ اصلی بوستر تا زمانی که سیستم اطفاءحریق نیازمند آب باشد، در حال کار است و از مدار خارج نمی شود. هر زمانی که پرشر سوئی، تغییر فشار و استاندارد شدن آن را با میزان تنظیمی تشخیص دهد، سیگنال مربوطه ارسال و به تابلو برق می رود. در زمانی که پیغام برای تابلو برق ارسال می شود، فرمان توقف برای موتور پمپ صادر می شود.
مزیت اصلی خرید بوستر پمپ آتش نشانی این است که این بوسترها در ساختار خود پمپ های رزرو دارند. اهمیت استفاده از پمپ های رزرو زمانی معین می شود که پمپ اصلی بر طبق سیگنال تابلو برق عمل نمی نماید. در چنین شرایطی، پمپ رزرو وارد مدار شده و فشار لازم سیستم را تأمین می نماید. شایان ذکر است که بوستر پمپ آتش نشانی منبع تأمین آب برای اطفاءحریق نیست. به منظور کارکرد صحیح سیستم اطفاءحریق، ضروری است تا از یک منبع یا مخزن متناسب با دبی مد نظر استفاده شود تا درنهایت در عملکرد بوستر مسئله ای پیش نیاید، زیرا همان طور که می دانید، دبی آب شهری کمتر از حد موردنیاز در سیستم اطفاءحریق است. با آنالیز موارد ذکرشده و بعلاوه آنالیز طراحی سیستم، می توان این نتیجه را گرفت که بوسترها برترین عملکرد را در مهار اطفاءحریق دارند، چراکه در طراحی آن ها همهٔ نکات ایمنی و استاندارد حتی در شرایط عدم کارکرد صحیح پمپ ها نیز در نظر گرفته شده است.
چه ساختمان هایی نیازمند بوستر پمپ آتش نشانی هستند؟
به طورکلی می توان این طور مطرح کرد که برای ساختمان هایی که بیش از دو طبقه دارند، می توان از بوسترهای آتش نشانی استفاده کرد. اما اگر بخواهید به شکل اصولی بوسترها را مورد استفاده قرار دهید، باید بدانید که برای ساختمان هایی که طبق ضوابط سازمان آتش نشانی نیازمند اخذ تأییدیه هستند، دستورالعمل اجرایی به وسیله سازمان آتش نشانی صادر می شود. بنابراین این ساختمان های تأییدی به وسیله سازمان باید به سیستم اعلام و اطفای حریق مجهز شوند. شایان ذکر است که دستورالعمل آتش نشانی شامل ضوابط اعلام، اطفا، ایمنی در معماری، اگزاست، درب های ضدحریق و موارد این چنینی است که باید حتماً مورد اجرا قرار بگیرد. به طور معمول اجرای بوستر پمپ آتش نشانی در ساختمان ها و مراکز زیر پرکاربرد است:
- طبق آخرین ضوابط و مقررات سازمان آتش نشانی، ساختمان هایی با کاربری مسکونی که دارای 6 طبقه روی همکف یا بیشتر باشند، نیازمند تأییدیه خواهند بود.
- در بعضی از منطقه ها نیز که سازمان آتش نشانی تشخیص بدهد، ساختمان هایی با کاربری مسکونی که از 5 طبقه روی همکف تشکیل شده اند نیز باید از مقررات سازمان پیروی نمایند.
- بعلاوه اخذ تأییدیه سازمان درمورد ساختمان هایی با کاربری اداری و تجاری که دارای 2 طبقه یا بیشتر روی همکف هستند نیز الزامی است.
سخن پایانی
بوستر آتش نشانی یکی از تجهیزات مدرن در سیستم اطفاءحریق است که در ساختمان های بیش از دوطبقه مورد استفاده قرار می گیرد تا در صورت بروز اتفاقات ناگوار مانند آتش سوزی، از صدمات جدی مالی و جانی جلوگیری کند. این بوسترها انواع مختلفی دارند که با توجه به کارایی آن ها می توانید انتخاب بهتری را داشته باشید.
منبع: اتاق